Thursday, January 17, 2013

Sharing Tentang DOODLING

Nampak benor takda benda kau nak buat kan Umi? Tak, sebenarnya sedang mencari sedikit hiburan di kala kebosanan, kemurungan dan sebagainya. Percaya atau tak, this doodle kind of thing memang really distracting me from something else. I can sit down the whole day looking at this thing. Seriously, I'm joking. Heee. *peace*


Okay, bahan-bahan yang diperlukan:
- software AI
- sekeping softcopy gambar yang nak didoodle

Hah kau, besar sungguh logo AI ni. Tak jumpa lagi taktau la.



Jadi, mulalah melukis dengan tekun dan sabar. Nak lukis guna tool yang mana satu? boleh guna pensel, pen, shapes, macam-macam lagi. Ikut kreativiti dan fleksibiliti gambar tu. Tapi most of the time saya guna pen. Sebab dia sangat fleksibel boleh buat garisan lurus, melengkung, pusing sana sini dengan mudah dan cantik. Untuk gunakan tool pen ni, perlukan praktis yang cukup ye. Sebab saya pernah ajar dekat sorang "anak murid" ni, dia buat asyik tak jadi je sebab masa tu dia belum faham konsep nak gunakan pen tu. nak buat garis lurus lain caranya, garis lengkung pun lain teknik dia. So, sila pelajari teknik yang betul. 




Overall, manusia tu saya lukis sendiri, kecuali diamond yang ditempek-tempek dekat tudung dan baju tu saya download free vector, dan bunga tulip tu pon download jugak. Tak kose haih nak lukis sendiri. Heeee. 

So far tak pandai lagi nak main shading banyak-banyak. Kaler plain aje semua. Dekat blusher tu pun masih perlu diperbaiki.

Sekian sharing hari ni.




2 comments:

..:::FIRDAUS@HUDA::.. said...

Apa benda doodling tu...hehehehe..buta it....

dyaclarey said...

doodle tu lukisan freehand :)