Wednesday, August 24, 2011

Saya sayang *baby blue*




Ni bukan nak cerita pasal jam GA blue ke apa, tapi ni cerita penantian 2 bulan yang sungguh menyeksakan. Sejak bulan Jun saya dah setel segala agreement pinjaman untuk ambil baby blue sebagai anak angkat. Saya nak perkenalkan kat sini, Mr Zack, orang tengah antara saya dan anak angkat yang menguruskan proses pengambilan anak angkat saya cawangan Sri Petaling. Mulanya saya ni begitu teruja lah dan percaya Mr Zack mampu setelkan semuanya on time. Sebab tengok blognya bukan main lagi. Carilah pengedar yang tepat, bla bla bla.. Sebelum bersetuju pun, saya dah double confirm dengan Mr Zack ni kalau dia boleh serahkan anak angkat tu awal bulan 7. End up, every week saya follow up dengan dia, jawapannya NEXT WEEK yang kalau diteruskan, tak tahu sampai bila. Mulanya fine, as long as still bulan 7. Masuk je bulan 8, saya dah mula fed up lah. Saya pun cepat cepat cari pengganti anak angkat yang lain di area lain. Inform cancellation pada Mr Zack ni sebab service dia memang worst, dia pun naik angin tak memasal. Tanpa minta maaf, mengatakan saya customer yang low attitude. Do I care? My money, I choose laa. Terus aje kensel agreement bulan 6 tu, suruh tukar pada area baru, pengedar baru di Klang. Even belum ada stock anak angkat kat situ, namun orang ni cekap dan cepat buat kerja. Saya tabik lah. Everyday saya follow up pon, dia bg jawapan yang ada rasionalnya. Dan hasilnya, baby blue sayang sudah di bawah jagaan saya, kawan kawan. Saya sungguh teruja !! :) Oh, berkenaan nama *baby blue* tu, ada orang kata bunyinya macam luc**. Dia mencadangkan kita namakan mengkarung biru, sebab confirm takda orang guna nama tu. Saya kan tak suka sama dengan orang lain T_T". Tapi sekarang dah dapat nama baru iaitu Mr Bean ^__^


Mr Bean having very first bath :")


Saturday, August 13, 2011

Quick Update Umi



Salam semua. Setelah lama saya menyepi, kini saya kembali. Banyak perkara penting yang terjadi sepanjang penyepian saya selama hampir 3bulan ni. Antaranya...












Banyak kan? Namun saya masih terlalu sibuk untuk update semua ini. Dan ada juga yang masih memerlukan pertimbangan lebih sebelum memulakannya. Nampak rumit kan? Itulah lumrah hidup saya pada masa ini. Sekian dulu. Selamat meneruskan ibadah puasa :)




Sunday, May 22, 2011

DRIVING TEST [tambah] TEST DRIVE



Harini the last day saya belajar driving. Berfelus-felus drive kancil diorang ni even ada econ macam kipas helikopter. Bro Arif take over class saya harini. Oh, walaupun dia macho berkaca mata hitam, namun saya cukup tak puas hati dengan cara dia mengajar. Keep asking me, dah hafal jalan belum? Takkan tak ingat langsung dekat mana nak kena tukar lane, dekat mana nak tukar gear?? Saya dah cakap saya memang TAK BOLEH HAFAL. Itu bukan cara saya belajar! Saya kena tahu SEBAB apa nak kena tukar lane, sebab apa nak tukar gear.



Patut ke seorang instructor memaksa anak didik dia belajar ikut cara mereka? NOPE, never do like that, ye kawan kawan. Untuk menjadi seorang INSTRUCTOR berjaya, WE SHOULD TEACH AT THEIR OWN PACE. Jangan memaksa. I was too stressed dengan Bro Arif ni. He really couldn't be my instructor. And then comes Bro Farid bertanya level confidence saya. Shamelessly, saya menangis sebab terlalu stressed, and at the end, tak dapat apa-apa. Bro Farid ni instructor asal saya yang selalu bagi semangat, praise me everytime saya berjaya lepasi apa-apa yang dia ajar. End up, dia take over saya balik. And terpaksa saya tambah kelas untuk menimba dari Bro Farid semula. Hayy.. Tomorrow will be my JPJ test. Pray the best for me ya!



Oh ya, petang selesai kelas driving, saya bergerak ke Kota Damansara atas sebab appointment dengan seorang aunty. Cewah appointment bagai. Tak lah, sebenarnya saya nak pergi test drive Honda City. Wah, saya dah pandai bawak kereta AUTO transmission tadi! What can I say, HONDA CITY is the BEST!! Very smooth driving, and enjin diam gitu. OMG, saya rasa SAYA JATUH CINTA DRIVE PERTAMA ^____^




SUKA CUSHION DIA CANTIK



BACK SEAT DIA AGAK TINGGI, BOLEH LIPAT IF SUKA PERGI IKEA ^^




AND SO SURPRISED, BONTOT KECIK TAPI RUANG BOOT DIA LUAS SANGAT!!


MEMANG BERBALOI BALOI....
I HOPE THIS WOULD BE MINE ONE DAY ^__^

Monday, April 25, 2011

KOMPUTER@KIDS ON 2 VERSI HANCUS



Ohh... terlalu rindu untuk abaikan UMIISSAYA selama sebulan! Jam 3.24 am sekarang tapi masih lagi terlalu ego untuk tidur sebab BESOK CUTI!! Maafkan saya sebab dah buat awak awak jealous :D Baiklah, sempena hari ini berniat nak puasa, saya dengan baik hatinya nak share dengan awak awak semua pasal kejadian tahun lepas 2010.




Tahun lepas pernah terlibat dalam casting TV show untuk kanak kanak. Pernah dengar tak Kids on 2? Kalau tahun lepas dia tayang setiap Jumaat, Sabtu dan Ahad. Tahun ni pula tak tahu bila. Tapi yang pastinya dah takda segmen Komputer@Kids On 2. T_T




Okey, saya masa tu cuma casting aje. Bersama seorang lagi teacher Futurekids. Selesai 4 slot saya buat, akhirnya teacher yang seorang lagi tu terpilih. Siapalah saya. Heee.. Gedik kan nak sedih pulak. Sebenarnya nak cerita pengalaman ni, perasaan nak casting tu sama je macaam perasaan saya nak exam. Sangat tak suka perasaan tu T_T



video



Yer..yer. Saya tahu sangat huduh saya masa tu sebab tak pandai cakap. Nak buat macam mana, saya bukan pemidato sekolah, bukan ketua pengawas, even pengawas pun bukan.

Okey, meh nak cerita ni. Sebelum camera on, kami diberi masa dalam 10minit aje untuk mencipta skrip bersama (cikgu dan pelajar). Dengan cameraman kat depan kau ramai gila dok menunggu, siapa tak gelabah dik non oii. Ingat kau ni artis ke? Dan kau tahu apa yang paling mencabar sekali pada Cikgu Umi tu? Bila nak kena translate habis semua ayat from english to Malay! Omaigosh! Awok dah la biasa mengajar in english aje. Button=butang? butang baju ke? Sudahla gemuruh gila depan kamera, kena hafal skrip BM pula. Kalau awok perasan, saya ada tersebut "the software" suddenly dalam tengah dok cakap melayu tu. T_T



Rancangan selama 2minit mengambil masa 2 jam untuk shooting? Sangat huduh perangai ye cikgu umi. Namun, segalanya dah berakhir. Saya tidak akan sekali lagi berkecimpung dalam bidang ini. Dowant dowant!



Dah taknak cakap lagi. Bye!


Monday, March 28, 2011

1st STAGE SIAP!

Pfft...! *ni bunyi orang penat*. Selesai sudah stage pertama permulaan bisnes yang diberi nafas baru. Dengan kerjasama seorang rakan sekerja akhirnya dengan lafaz Basmalah mari doakan supaya kami akan konsisten dalam bidang perniagaan ni. Motif utama adalah ingin berkongsi ke'obses'an terhadap barangan yang sangat cute masa kini. Kedua, ingin menghasilkan barangan hand-made yang mana mempunyai nilai2 kreativitinya tersendiri serta kelihatan unik.


Oh ya. berkata mengenai hand-made ni, saya ada bercita-cita nak mengikuti kursus jahitan. Memang ada gaya seorang surirumah kan saya ni? Mungkin betul nama kita melambangkan diri kita. UMI=ibu saya. Jadi, ianya kelihatan seperti ibu yang sempurna jika saya dapat menyediakan keperluan anak-anak saya akan datang. Nanti budak budak biasalah, kejap kejap tunjuk seluar koyak, suruh ibu jahitkan. Nak masuk pertandingan bercerita, suruh ibu buatkan baju. Ye, saya harus bersedia untuk itu.



Di samping itu, saya ingin mencuba mengkomersialkan hasil kerja tangan saya di samping berkongsi kepuasan itu dengan orang ramai. Wah gitu cita-cita saya.



Oh ya, pagi tadi saya telah setelkan shooting untuk promosi barangan pertama kami, beg MAIKA ETNIK. Mungkin dalam sehari dua lagi akan dipostkan gambar gambar tersebut ke dalam blogshop TWEETLOOK. BIG credit kepada puan photographer harini iaitu partner bisnes, Qusha kerana berjaya meng'shoot' gambar melalui sudut-sudut yang terbaik. Till then.




-WRITE LATER-

XOXO

BUSY 4 NEW LAUNCHING

Umi is saya. Pls remember that UMI! Semenjak dua menjak ni tersangat busy dengan blogshop baru. Still dalam progres. Namun stock DAH SAMPAI! Sangat MENARIK rasa taknak jual, nak simpan semua buat koleksi! Ladies semus, jom cuci mata sikit ;p



JUMPA DI SANA!

Saturday, March 19, 2011

SATAY KAJANG @ TAIPING







Taiping MY HOMETOWN. Setiap kali balik Taiping je, mesti ada kejutan. Ada je perubahan somewhere dekat area Taiping. Bermula dengan renovation rumah mak abah, sepupu papat, naiknya Giant, Tesco, Taiping Central, sampailah ke flyover yang baru naik dekat area stesen keretapi Taiping. Dan kepulangan kali ni, dapat tahu ada Satay Kajang. Bukan KIJANG ye kak Ana wei T_T.






Franchise satay kajang dibuka di Lazzad Cafe Satay Kajang. Memang sedap lah. Saya tak ingat satay kajang yang sebenar rasa macamana, sebab last makan masa tamat SPM, tapi saya setuju yang dekat restoran ni adalah memang satay kajang. Dan harganya tujuh kupang secucuk. Berbaloi balooii. 3 cucuk dah kenyang. LEMBUT, GEMOK, SEDAP, ADA UMMPH! Biasanya orang suka makan satay ayam kan. Namun untuk menu malam ni, kami order 13 DAGING,dan 7 AYAM. Kenapa macam tu? Kau tanya lah Kakak saya tu. Sebab terlalu kagum satay daging yang lembut dan tak melekat celah gigi, itulah pengiraan beliau. Excellent division! T_T. VAGIVAA!





Di samping satay, ada juga menu item yang lain macam nasi ayam hainan, laksa, mi kari, kueyteow sup fishball, nasi ayam kampung. Menu ala ala kopitiam la, Chinese punya type makanan. Dan tahulah kan, melayu biasanya terliur dengan chinese-type food ni, jadi majoriti antara kami berlima memilih kueyteow sup fishball. Selebihnya memilih mi/mihun kari. Still ada fishball, malah ada CRAB STICK kenapa yang ni takda dalam kueyteow sup, marra ni! Disamping air kasturi asam boi, carrot susu, tea o, harga kesemuanya hanya RM39.50.












Untuk yang berminat nak cuba, ni alamat Lazzad Cafe:

Waktu operasinya hanyalah pada hari Selasa - Ahad 2.30PM - 12.00 AM




mode: perut toncet tak boleh duduk T_T

Monday, March 14, 2011

HEARTBEAT


Para pembaca yang budiman, jangan cepat keliru, melatah dan membuat andaian buruk terhadap tajuk entri ini ye. Ini bukan kisah seorang kupu-kupu malam, datin mahupun kaki pancing. Saya cuma nak mula bela iklan website HEARTBEAT ni. Sambil bela, sambil dapat insentif. Daripada kau bela ikan kat blog, yang asyik kena bagi makan je, lebih baik kau letak iklan dan tolong mereka promosikan barang yang menarik ni.


Jom kita mulakan tutorial bagaimana nak turut serta join venture bela membela iklan ni.


1. Mula mula klik dekat banner HEARTBEAT bawah ni:






2. Dan kau akan dibawa kepada webpage bawah ni (sila klik pada shape yg berwarna merah)







3. Kau dibawa ke page ini. Klik [Create Account]




4. Kau akan nampak detail form. Macam biasa lah isi form dengan lengkap and then tick dekat I AGREE.




5. Kau dah berjaya masuk account sendiri, klik pada JOIN HB! Affiliate, then under "PARTICIPATION IS EASY AND FREE", klik Online application







6. Isi form lagi, pilih cara pembayaran either dapat cek or masuk terus dalam bank.





6. Now, kau dibawa ke page ni untuk dapatkan code, so kau boleh paste dekat template blog. Overview account pun ada di situ jadi kau boleh check berapa besar dah kau bela iklan ni.




7. Bagi yang tak tahu nak paste code kat mana, boleh continue tutorial ni. Log in masuk blog kau. Kemudian dekat right corner atas blog kau ada macam ni (klik pada Design):





8. Klik pada mana mana ruangan yang available (Add a Gadget)




9. Pilih HTML/Java Script dan paste code dekat ruangan dia.



SIAP!

Klik sekarang jugak






Selamat Mencuba! ^___^


Sunday, March 13, 2011

DEWASAKAH?

Hari ni saya telah membuat keputusan yang agak besar buat masa ni sepanjang bergelar seorang wanita bekerjaya. Dan keputusan yang dibuat adalah secara mendadak tanpa berbincang terlebih dahulu dengan mak abah. Anak2 tolong jangan ikut perangai ni ye. Namun saya pasti dengan apa yang saya inginkan. Saya mahu jadi seorang dewasa. Belajar membuat keputusan sendiri. Kita tak kan belajar selagi kita tak jatuh. Jadi biarlah kita bersedia untuk jatuh jika tersalah membuat keputusan. Namun apa yang lebih penting belajar untuk maintain berdiri dengan keputusan tersebut. Sekian. Renung renungkan dan dewasakan diri anda.


Ya Allah tenangkanlah hatiku dan bantulah aku dalam membuat keputusan pd masa akan datang..

Wednesday, February 23, 2011

Seharian di Petrosains



Hari yang menggembirakan even penat terlampau. It was his birthday and I was thinking of spending time together on something menarik and worth to go instead of spending money so much on eating mahal tapi tak ada apa. Sangat tak suka tau! So I decided nak memperkenalkan Petrosains ni pada orang besar ni. Biasanya kan orang kata budak budak sekolah je pergi situ. Tapi untuk orang yang dok kata tu, kau pernah pergi ke? Tau ke apa ada dalam tu? Haa. Kalau tak tahu meh nak bagitahu. Tapi tak boleh detail. I suka bagitahu melalui gambar saje ok.



Sneak a peek! (wink wink)




video

betul la kata orang tu, untuk budak budak. Tapi I pun suka jugak!



video




Pameran paling saya gemar dulu kini selamanya. Denoso!


bukan saja denoso tapi ada juga gajah pertama di dunia. Rupanya macam badak sebab belalai dia gemuk. Cara dia makan gunakan belalai gemuk lapisan bawah tu untuk mengaut makanan. Tak payah nak pusing belit belalai dulu baru dapat makan. Kesian gajah sekarang.



Ini view yang cantik!

Harimau dia sangat scary. Umi Nadiah doesn't like this.


Haa. Ni sure semua orang tak tahu. Inilah dia dipercayai adalah mamalia pertama di dunia. Sejenis Tikus!



Antara aktiviti yang menguji minda. Kenapa?



Oh wow! Saya jumpa robot NXT! Pernah try programkan dia dulu.



Tahu tak ni yang paling saya suka!


Mari buat gaya KAMEN RIDER.




Gembira sebab rama rama suka kat saya. In real life, payah ni!



Ada bermacam macam lagi games dan aktiviti yang boleh try di situ. Ada MINDBALL yang sangat memalukan saya sebab baru pasang headband dekat atas kepala, dah kalah dengan lelaki tu!! Sebab apa? Kurangnya gelombang alfa dalam badan saya sebab penat main game lain.

Trick untuk bermain Mindball adalah, rileks...



Kami juga berpeluang menaiki helikopter ke PELANTAR MINYAK.


Menunggu ketibaan helikopter woo..




Ni lah makan orang minyak. Spaghetti tuu.

Dan tempat tidur mereka.




LAIN LAIN.. (BEFORE)






LAIN-LAIN (AFTER)