Wednesday, February 23, 2011

Seharian di Petrosains



Hari yang menggembirakan even penat terlampau. It was his birthday and I was thinking of spending time together on something menarik and worth to go instead of spending money so much on eating mahal tapi tak ada apa. Sangat tak suka tau! So I decided nak memperkenalkan Petrosains ni pada orang besar ni. Biasanya kan orang kata budak budak sekolah je pergi situ. Tapi untuk orang yang dok kata tu, kau pernah pergi ke? Tau ke apa ada dalam tu? Haa. Kalau tak tahu meh nak bagitahu. Tapi tak boleh detail. I suka bagitahu melalui gambar saje ok.



Sneak a peek! (wink wink)




video

betul la kata orang tu, untuk budak budak. Tapi I pun suka jugak!



video




Pameran paling saya gemar dulu kini selamanya. Denoso!


bukan saja denoso tapi ada juga gajah pertama di dunia. Rupanya macam badak sebab belalai dia gemuk. Cara dia makan gunakan belalai gemuk lapisan bawah tu untuk mengaut makanan. Tak payah nak pusing belit belalai dulu baru dapat makan. Kesian gajah sekarang.



Ini view yang cantik!

Harimau dia sangat scary. Umi Nadiah doesn't like this.


Haa. Ni sure semua orang tak tahu. Inilah dia dipercayai adalah mamalia pertama di dunia. Sejenis Tikus!



Antara aktiviti yang menguji minda. Kenapa?



Oh wow! Saya jumpa robot NXT! Pernah try programkan dia dulu.



Tahu tak ni yang paling saya suka!


Mari buat gaya KAMEN RIDER.




Gembira sebab rama rama suka kat saya. In real life, payah ni!



Ada bermacam macam lagi games dan aktiviti yang boleh try di situ. Ada MINDBALL yang sangat memalukan saya sebab baru pasang headband dekat atas kepala, dah kalah dengan lelaki tu!! Sebab apa? Kurangnya gelombang alfa dalam badan saya sebab penat main game lain.

Trick untuk bermain Mindball adalah, rileks...



Kami juga berpeluang menaiki helikopter ke PELANTAR MINYAK.


Menunggu ketibaan helikopter woo..




Ni lah makan orang minyak. Spaghetti tuu.

Dan tempat tidur mereka.




LAIN LAIN.. (BEFORE)






LAIN-LAIN (AFTER)





Friday, February 18, 2011

Ada apa dengan 18 FEB ?





Cuba teka hari ni (18 Feb) ada apa?




Teka...





Teka lagi...





Pikir cepat..






(KALAU BETUL, SILA SCROLL BAWAH, KALAU SALAH SILA SCROLL DOWN)





SELAMAT HARI JADI
(ada tak font lebih besar lagi?!)


* AZMAN *






tried looking for some birthday wishes and found this:



"you're delicious
happy birthday honey!"


dan ini untuk awak : taraa!!


(was thinking of something different and beneficial for you..and HERE.. hope U like it, DEAR)





masihkah kau ingat....




Monday, February 14, 2011

CLEVERBOT: Apa tricknya ni?

I just happened to drop by dekat satu blog ni. Tertengok lah selingan post dia pasal one of a tricky software like Peter Answers. It's Cleverbot.

But this one seems like we are talking to a real person. Tak kira kita speak BM ke, BI ke, dia akan respond kita. Tapi sometimes respond dia mengarut, lari tajuk, tapi kau jangan cari gaduh ngan dia. Sampai satu tahap dia akan sound kau. Huhu. Kalau kau cuba nak tease dia sure dia balas balik. Haha.



(MULA MULA CHAT MASA TENGAH JAKUN)


(TIBA TIBA DIA PANDAI CAKAP MELAYU OMG!)



Apa pun, kau bolehla buat Cleverbot ni teman dikala kesunyian tak tahu nak buat apa. nO HARM! No, I'm NOT!! (terkena sendiri)

Sunday, February 6, 2011

BUAH HATI BATU KARANG





Presenting.... Rapunzel the tangled tales!!
(by Amanda Danielle)



Dah masuk minggu kedua kembali ke tadika bebudak elit ni. Bertuah badan
diorang ni dihantar ke sekolah macam ni. Gym class, music, swimming, mandarin, semua ada. Sebab tu lah terhantarnya I ke sini sebagai computer teacher. Kalau orang tanya budak-budak ni, "who's your computer teacher?" Dengan excited budak tu jawab "Teacher Umi!!". Itu kalau tanya yang baru sehari belajar komputer tu,budak 4 years old. Kalau yang 6 y.o tak tahulah what nonsence dia akan menjerit. Kalau nak mengajar diorang tu sampai perit tekak. Sangat talkative teacher tak larat nak jerit. Ini aktiviti minggu pertama kids ni. Drawing! Yey, the most fav aktiviti diorang.

Jom berkenalan dengan jantung-jantung hatiku ni. This boy namanya Kok Jin. Paling excited dalam kelas computer. Kau letak dia duduk sambil cross legs atas lantai tak pernah bertahan seminit. Harus nak kena bangun balik godek-godek PC dalam bilik tu. Sekali panggil nama
dia suruh duduk balik, ada je alasan dia bagi nak tolong ON PC lah, nak exit antivirus punya alert la. Tapi seriously diamemang pandai. Kalau dekat rumah, mummy dia cakap dia suka guna Paint program, buat drawing, tulis nama pakai brush lah. Dia memang suka belajar, bukan type budak yang suka main game aje.



Bila end of class, dia yang rajin tolong teacher OFF semua PC. Ada satu hari tu, dah nak keluar computer room ni, dia pusing kepala konon nak bye bye teacher, end up dia nampak ada PC yang still ON, terus aje berlari patah balik nak pergi OFF. Hai lah anak aku sorang ni.. ^___^






Yang dua orang ni pula tak tahulah pulak kita yang diorang dua ni tak boleh jadi partner. Observe punya observe still tak faham kenapa diorang tak lukis sesuatu yang di mengerti oleh mata kasar. At last cikgu kelas bagitahu yang diorang memang tag team kalau bab main main dalam kelas. Christopher and Daniel, BEWARE!!




Drawing ni milik Dayna Chang. Dia lukis exactly like herself. Rambut pendek dan kembang, pakai skirt. Tapi tak faham dekat muka dia tu apa la bintik bintik banyak sangat. Tangan pulak macam cawan je. Hihi. So cute!


Dan sekarang giliran Nada pula lukis herself pulak rambut kerenteng. Nada ni comel tapi suka membodek. Selalu masuk kelasmesti nak duduk dekat teacher then belek belek apa yang teacher pakai. Dari tudung, pin, sampailah ke tapak kasut dia akan tegur. "I like your baju, I like your ......" T.T




Sepasang kopi susu ni pula sengaja I bagi diorang partner dua, sebab the girl, Janelle sangat lah girlish. Dia punya work sure ada gurl things. Nak barbie lah, Jewels lah, whatsoeva. So kalau partner dengan girl jugak makin menjadi lah dia. Dia bestfriend si Nada tadi tu. Jadi, I pisahkan dia bagi partner Haravin. Haravin ni pandai. Kadang kadang bila kelas dah macam tak terkawal, semua keep calling "Teacher Umi...Teacher Umi...",tak kurang juga yang memukul mukul b****tku, Haravin akan datang bak superhero membantu. Dia pergi dekat kawan kawannya yang memerlukan sambil mengeluarkan motivated words "you can do it", "you are clever". Teacher yang dengar ni begitu tercabar ke'teacher'annya. Hihi.






Dan biasanya inilah dia kanak kanak yang selalu dapat powerful words dari Haravin. Namanya Wai Kit. Dia mungkin agak kurang matang berbanding yang lain. Tengok mukanya pun, macam baby lagi. Tapi I could see improvement pada budak ni. Mungkin dia sangat semangat dan mencuba dengan penuh kesabaran. Keep it up Wai Kit! You can do it!!