Wednesday, February 13, 2013

Bermain di Desa Waterpark


Mengalahkan kanak-kanak je nak datang main air dekat sini. Heee. Sebenarnya saja mengajak hubby keluar rumah bermain-main. Asyik keluar kerja je kan. Bosan jugak. Plan nak pergi makan angin jauh sikit, tapi memandangkan banyak perkara nak setel kat rumah. So, here it is! Desa Waterpark. Taman tema air paling kecik tapi ada Thunderbolt terpanjang di Asia. Ruginya tak try. Huhuhu.








Pasal kos kat sini, seingat saya, tak silap dalam 3 tahun lepas saya pernah sampai sini dan tiket masuk berharga RM25 untuk dewasa. Tapi sekarang dah naik jadi RM30. Cepatnya naik. Kanak-kanak pula RM20. Kalau datang sini, sila pastikan anda berada lebih dari 3 jam baru berbaloi dengan harga tiket. Sama juga macam taman tema air yang lain tak dibenarkan bawa masuk makanan so makesure makan siap-siap dekat rumah kalau nak jimat sebab makanan kat dalam tu tak berapa best, and foresure mahal dari biasa. Lepas dah masuk dalam, beg nak simpan mana? Kalau datang beramai-ramai boleh la take turn jaga menjaga beg memasing kan. Tapi kalau datang berdua terpaksa ambil 1 token berharga RM5 untuk simpan beg persalinan dalam locker. Satu token tu boleh lock sekali je tau. Kalau nak main buka tutup banyak kali, belilah token lebih seberapa banyak kau nak main buka tutup locker, okay? Kalau tak, jangan lupa keluarkan duit baru RM5 dan RM1 yang macam plastik tu simpan dalam poket siap-siap bawak mandi. Baru saya tahu kegunaan duit plastik. Heee. Okay, lepastu dekat sini kalau tak ada pelampung, tak best main air sebab banyak ombak-ombak rindu untuk kita belayar. So, sediakan RM 15 untuk sewa pelambung double yang bentuk 8 tu. Ataupun boleh ambil single tube RM10. Mahal kan? Tapi jangan risau, lepas pulangkan tube tu dia pun bayar balik RM5 dekat kita. 



Okay, jom main air!!







Shock wave yang ombaknya dipasang pada masa-masa tertentu. Masa saya sampai tu jam 12 lebih kurang dia tengah berombak, tapi hubby tak bagi main lagi sebab ramai orang. So kami pun menghabiskan masa ber"cruise" dekat Action River. Seronok dekat sini. Rileks je bersantai atas tube 8 tu, sambil berpusing sepanjang kolam tu. 

tempat bermula pelayaran


 kolam yang panjang


Tarikan dekat Action River ni satu je, terjunan air keras dari bumbung batuan dekat satu sudut tu. Dekat 10 round jugak kami pusing nak main "air tejun" ni. Ni baru betul-betul mandi.

air terjun


Penghabisan River Action. 





Okay, kat bawah ni sekitar tempat main kanak-kanak. Means, kami berdua disqualified la untuk masuk sini walaupun saya lagi berminat nak masuk sini. Kesian.





Haa... ni lah thunderbolt terpanjang tu. Jarang-jarang diorang buka. Kalau buka pun dalam 15minit je. Tapi memang syiok lah bila dia buka, sebab dekat River Action bertambah banyak air terjun. Tambah lagi 3 round. Heee. 







Selain dari kolam-kolam tu semua, ada jugak Extrem Park. Ada ATV, Flying fox dengan Archery. Semua main dekat situ. Tepi-tepi kolam. Tapi yang ni ada charge lain. Setiap aktiviti kena RM10 fees. Kat luar pun ada, lagi murah diskaun 50% tapi pemandangan tak best lah. 



Dalam pukul 4.00petang baru kami pergi tukar baju siap-siap nak blah. Kecut habis tangan kaki semua. Tapi sebelum tu, tangkap gambar bukti yang kami berdua dah jejak sini. *peace*


Macam biasa, dia mesti nak cari Twisties jugak.


Tengok tu, dah tak ingat bini kat sebelah.



 Tangkap gambar pun nak pegang Twisties dia. Takut kita habiskan.




 Susah betul nak dapat gambar perfect!


Okay, bye!







5 comments:

natasya merican said...

aku masok ja wei bahagian kanak2 tu.. amek2 gmbq baring2 atas ayaq.. haha..

Umi Nadiah said...

Hang xpa lagi.. depa konpius ni umoq berapa dikkk....hihihi

kakngahsihat said...

Tqs dgn info, padat!
Tgh planning nk bw ank jenjalan ke Desa Water Park plak...

Apapun salam kenal dari saya.., :-)

su said...

tq info yg berguna..nk tanya pelampung x bole bawa dr luar ke?

su said...

tq info yg berguna..nk tanya pelampung x bole bawa dr luar ke?