Monday, March 18, 2013

Laksa Mummy Style



Salam. Meh sini belajaq masak-masak sama-sama. La ni nak tunjuk cara nak masak laksa resepi turun temurun mak kami.


Bahan-bahan (8 pinggan):

Laksa panjang  - sepeket (kami guna laksa basah. Tak payah rendam lama. Terus celur atas api sat ja)

Untuk Kuah:

Ikan sardin - setengah kilo
Asam jawa - segenggam (bancuh jadikan air asam jawa)
Cabai blend - 3 sudu
Belacan - 3 inci (banyaknya lebih kurang cabai tadi)
Daun kesom - Ikut suka. Lagi banyak lagi best
Asam keping - 3-4 keping
Garam secukup rasa

Bahan tabur atas:

Timun
Salad
Bawang besaq
Bunga kantan
Cabai (cili api kalau nak tambah pedas)
Fish cake / fish ball (kalau nak)
Limau kasturi
Telur rebus (kalau suka)

Ok, mula-mula siang ikan sardin, bersihkan dan rebus dulu. 


Pastu, tutup api, angkat semua ikan tu letak dalam bekas yang senang nak buat kerja-kerja debone. Iaitu mengasingkan isi dari tulangnya. Sediakan siap-siap bekas untuk tulang dan bekas blender yang tinggi tu. Oh, tulang ikan dan air rebusan tadi jangan buang ye. Yang tulah nak guna jadi kuah nanti. Rugi kalau buang.



Isi ikan terus je masuk dalam bekas blender tu.




Dah siap, bolehla mula blend isi ikan tu. Campur air ye untuk jadikan kuah. 



Siap blend. Tuang dalam periuk air rebusan tadi. Pastu, ulang balik proses untuk blend tulang pulak. Tapi ingat. Blend tulang jangan lama-lama. Sebab kalau hancur nanti susah nak tapis. Blend dalam 3-5 saat camtu je.


Pastu terus sediakan penapis yang lobangnya tak besar sangat dan tak halus sangat. Agak-agak tulang tak boleh lepas, ok la tu. Tuang je dalam penapis tu. Bawah dia jangan lupa tadah periuk air rebusan tadi. Jangan pegi tuang dalam sinki terus pulak. 





Haa..nampak tak tulang tersangkut. Tapi kadang-kadang ada jugak yang berjaya membolosi penapis tu. Kalau jadi camtu, sila basuh tangan bersih-bersih, kita nak buat kuah air tangan nama dia. Hihi. Seluk tangan masuk dalam kuah, sambil meraba-raba dekat lantai periuk tu. Kalau rasa ada tulang tu, kutip ler buang. Paham??



Pastu, masukkan jela bahan-bahan untuk kuah tadi semua. Garam tak payah letak lagi. Sebab bukan boleh nak test rasa lagi. Tunggu kuah masak sikit, baru ejas.


Tengok daun kessom made in KL. Kecut je dapat. Nak cabut dekat pokok, sayang. Baru nak hidup. Togel jugak pokok kesom comey kami tu.



 Belacan yang dibancuh dengan air. 
Kalau nak blend awal2 dengan ikan tadi lagi bagus. Tapi kami selalu lupa nak masuk sekali.





Ni hasilnya lepas semua bahan dah masuk dalam.




Bila kuah dah agak-agak nak masak tu, boleh la masuk fishball ke, fishcake ke. Pastu ejas garam semua.



Dah menggelegak, cukup masam masin dia, tutup api. 


Kuah dah siap. Apa lagi, celur laksa basah tadi sat ja. Bagi dia kembang sikit, pastu boleh la tabur sayur-sayuran tadi dan hidang.



Gambar dari google. Terlalu rakus nak makan, lupa nak snap gambaq. Heeee.



Extra Tips: 
Walaupun hidup berdua je, boleh nak buat banyak. Sebab laksa kalau disimpan lagi lama, lagi sedap sebab segala bahan dia mesra secukupnya. Memang sedap wacakapsamalu. Heee. Cubalah!

2 comments:

:: Cik Viva :: said...

salam kenal :)

pandai masak laksa..gigih amik gambar..sebijik macam saya bila masak tu..heheh

dyaclarey said...

Haa.. memang gigih. biasala org pempuan baru nak masuk dapor...heee